Sancton Wood
Sancton Wood
Sancton Wood
Sancton Wood
Sancton Wood
Sancton Wood
Sancton Wood
Sancton Wood

The Sancton Wood Allotment Garden (SWAG) opened in the wettest, coldest April in recorded history. Sheer enthusiasm drove us and them forward to transform a tired playground into a thriving allotment garden.  We built goal posts into raised beds topped with hand-wrought ironwork, cleverly shielding The Garden from ball sports and opening up this area for play. Previously this area was compromised by ball games,  now it is a delightful sanctuary for children wishing to chat, play gentler games or just walk from one building to another.

Brief:

You’d like imaginative ideas for an integrated and sustainable allotment garden at Sancton Wood. You’d like Willow & Wren  to propose a design, oversee installation, support staff and come back to assess progress and make improvements where necessary over time.

You’d like us to work with staff to devise an integrated use for this outdoor teaching resource and develop long term maintenance that takes no more than one hour per week per class.

You’d like recommendations for improving the overall visual aspect of the grounds including the side entrance and existing beds. You would consider employing a gardener for ongoing maintenance.

Outcomes:

Courtyard Entrance: including living, scented green wall, handcrafted oak gate, ironwork gate and elegant oak fencing resulting in improved flow and security and screening from a busy carpark.

The Garden: including quiet play area, SWAG and a special Wildlife Area for the study of native insects and plants resulting in a newly opened up play area, improved flow and a full allotment garden.

Project divided into four sections. Phase 1: The Garden & Courtyard Entrance, Phase 2: The Wood & The Well. Phase 1 complete.

  • Close

Sancton Wood

  • Categories →
  • Kitchen Gardens
  • Schools
 
Back to top